I samband med den pågående konferensen Black Hat i Las Vegas har säkerhetsforskaren Ruben Santamarta avslöjat sårbarheter i mjukvaran som används på vissa av Boeings flygplan.

I september 2018 upptäckte Santamarta en oskyddad server på Boeings nätverk och passade på att ladda ner kod till mjukvaran som används på Boeing 737 och 787. Vid en närmare undersökning visade det sig att det finns en risk att hackare via underhållningssystemet kan komma åt både styrsystem och sensorer.

Enligt Wired förnekar Boeing att det finns några risker att hackare ska kunna ta kontroll över mjukvaran som levereras av Honeywell.

– Efter utförliga tester kan Honeywell och företagets partner slå fast att det inte finns något hot mot flygsäkerheten eftersom de kritiska systemen på 787 inte påverkas, svarar en talesperson för företaget.

Santamarta får emellertid stöd av andra säkerhetsforskare, däribland Karl Koscher på University of Washington som säger sig ha upptäckt liknande sårbarheter i Boeings mjukvara. Med andra ord finns det all anledning för företaget att ta larmet på allvar.

Läs också: Efter dödskrascherna – med ny mjukvara hoppas Boeing få 737 Max att lyfta igen