Dagarna för File Transfer Protocol, ftp, ett av internets äldsta protokoll, är räknade. Detta bokstavligen eftersom Google bestämt att stödet för ftp kommer att upphöra i och med kommande version 82 Stable av Chrome, skriver Bleeping Computer som citerar officiella postningar på mailinglistan Chrome dev-blink.

På Chrome dev-blink har Google lagt in föreslagna kodändringar och en så kallad ”Intent to Remove”. Faktum är att Google redan är på väg att avveckla stödet för FTP enligt två nyöppnade ärenden på Chrome Gerrit, den öppna koddatabasen för Chromium.

Google motiverar sitt beslut med att ftp brukas av endast ett fåtal användare och att protokollet är osäkert, alltså att förbindelserna är okrypterade, till skillnad från den krypterade versionen sftp, som Google inte implementerat.

Egentligen har stödet för ftp saknat kärlek från Google ganska länge. Google har bitvis tagit bort stöd för olika funktioner, och idag klarar webbläsaren endast att lista kataloger och filer samt själva överföringen.

Som ett första steg kommer från och med version 80 av Chrome stödet för ftp att vara avslaget i grundläget, för att tas bort helt och hållet i version 82. Eftersom detta gäller renderingsmotorn Chromium kan man anta att stödet för ftp försvinner även i de andra webbläsare som bygger på Chromium, till exempel Microsofts Edge och Brave Browser.

Läs också:
Microsoft testar Internet Explorer-läge i nya Edge
Sätter Google käppar i hjulet för Microsofts nya webbläsare?