Wafer Scale Engine heter det nya chippet från det amerikanska startupföretaget Cerebras. Det är lite större än en Ipad och det maxar på med processorkärnor och transistorer. Medan en vanlig processor har runt 30 processorkärnor och en kraftfull grafikprocessor ligger på 5 000 så innehåller Cerebras chipp 400 000 kärnor, skriver BBC News.

Även antalet transistorer är mycket högre konstaterar vår systertidning PC World. Dagens största grafikprocessorer innehåller 21,1 miljarder transistorer – men Cerebras drämmer till med 1 200 miljarder transistorer.

Samtidigt finns det också en hel del detaljer där företaget är mer hemlighetsfullt som hur dyr den är att tillverka och vad den kostar. Men chippet ska redan ha börjat levereras till ett litet antal kunder.

Tanken är att Wafer Scale Engine ska användas för AI och enligt företaget ska komplex maskininlärning klaras av betydligt snabbare än tidigare lösningar – från månader till minuter.

Men det finns också nackdelar som att mindre chipp drar mindre energi och är lättare att kyla.

– När du börjar hantera större chipp som detta krävs att företag har en specialinfrastruktur för att stödja dem och det begränsar vem som kan använda det praktiskt, säger Ian Cutress, redaktör på sajten Anandtech.

Läs också:
Nvidia i samarbete med Arm om chipp för superdatorer
Intels nya chippteknik: stapla processordelar på varandra