Vid ett pressevent i Stockholm presenterade Yubicos grundare och vd Stina Ehrensvärd den senaste säkerhetsnyckeln Yubikey 5Ci. Enligt Yubico är det världens första säkerhetsnyckel med stöd för både usb-c och Apples gränssnitt lightning, dock stödjer 5Ci inte det trådlösa protokollet NFC. Lösningen är att helt enkelt ha en kontakt i varje ände av nyckeln.

I och med stödet för lightning kan den cirka fyra centimeter långa och en centimeter breda nyckeln användas tillsammans med Apples produkter, såväl Iphone och Ipad som Mac-datorer, plus alla de enheter, till exempel Android-mobiler, som har stöd för usb-c.

Vän av ordning kan undra hur det kommer sig att stödet för lightning kommer först nu, men enligt Stina Ehrensvärd har certifieringen gentemot Apple tagit sin runda tid. ”Jag gillar Apple, men att certifiera produkter för deras system är inte en enkel process, och det tar sin tid att få en produkt certifierad för Apple” säger Stina Ehrensvärd. Användare av Apples produkter har tidigare behövt ansluta sina Yubikeys över usb-a eller NFC.

I övrigt är Yubikey 5Ci samma produkt som i övriga 5-serien med stöd för bland annat FIDO2/WebAuthn, FIDO U2F, OTP, PIV och OpenPGP. Appar som från början stödjer Yubikey 5Ci i mobilen är exempelvis 1Password, Bitwarden, Idaptive, LastPass och Okta, samt webbläsaren Brave. Alla onlinetjänster som tidigare stödjer Yubikey som Facebook, Google, Microsoft, Twitter med flera ska utan problem stödja även 5Ci.

Enligt Stina Ehrensvärd fortsätter Yubico att utveckla sina säkerhetsnycklar och tillhörande mjukvara samt samarbeten med plattformar och tjänster. Specifikt tittar Yubico på att utveckla produkter till den allt hetare marknaden för kryptovalutor.

Stina Ehrensvärd duckar för frågan om Yubico kommer utveckla en hårdvaruplånbok, något som kan ligga nära till hands med tanke på hur Yubicos produkter ser ut idag, men någon slags hårdvaruprodukt med inriktning på kryptovalutor är troligen att vänta från Yubico. Flera stora börser för kryptovalutor, som Coinbase och Binance, har redan idag stöd för inloggning med Yubikeys.

Läs också:
Onlinetjänster med lösenord: Det är dags att börja skämmas nu
Nu har forskare bevisat hur man skyddar sitt konto bäst