I december förra året meddelade Microsoft att de överger sin egen renderingsmotor för webbläsare till förmån för Googles Chromium-motor. Sedan dess har olika förstadie-versioner av den nya webbläsaren läckt i omgångar, och Microsoft har även officiellt släppt tidiga versioner inom deras så kallade Insider-nätverk, skriver Bleeping Computer.

Turen har nu kommit till betastadiet, vilket indikerar att den Chromium-baserade webbläsaren Edge är nära slumålet i utvecklingsprocessen. Betastadiet innebär även att alla användare kan ladda ned och börja använda Edge, inte bara inom Insider-kretsen. Betaversionen av Edge baseras på version 75 av Chromium och finns att ladda ned för Windows 7, 8, 8.1 och 10 samt för Mac OS X.

Edge finns nu att ladda ned och använda genom tre olika kanaler:

  • Canary-kanalen med dagliga uppdateringar av nya funktioner som läggs till automatiskt. Dessa funktioner är inte testade.
  • Dev-kanalen med veckovisa uppdateringar som testats av Microsofts utvecklare.
  • Beta-kanalen där större uppdateringar släpps var sjätte vecka.

Nya Edge låter användarna skräddarsy användarupplevelsen bland annat genom hur flikarna fungerar, en ”dark mode” och olika Chrome-tillägg som finns tillgängliga via Microsoft Edge Insider Addons-butiken eller Microsoft Edge Insider Addons-butiken. Användare kan också ställa in olika värden för integritet och spårning genom att öppna sidan edge://flags/#edge-tracking-prevention och välja spårning i tre nivåer: Basic, Balanced och Strict.

Samtidigt utökar Microsoft programmet för buggjägare att även gälla dev- och beta-kanalen. Microsoft ger upp till 30 000 dollar för allvarliga buggar.

Läs också:
Microsoft testar Internet Explorer-läge i nya Edge
Google slopar stödet för FTP i Chrome