Den 8 september är det lokalval i den ryska huvudstaden Moskva och tanken är att det ska bli det första valet någonsin som baseras på blockchain-teknik. Det gör det bland annat möjligt för stadens invånare att rösta via sina egna datorer och mobiltelefoner, något som borde leda till högre valdeltagande än brukligt.

För att säkerställa att tekniken fungerar som avsett har myndigheterna erbjudit en rejäl belöning till den som kan hacka valsystemet. Den franske säkerhetsforskaren Pierrick Gaudry antog utmaningen och lyckades hitta en allvarlig sårbarhet, rapporterar Zdnet.

– Det kan knäckas på 20 minuter med hjälp av en vanlig hemdator och gratis mjukvara som vem som helst kan ladda ner, säger Pierrick Gaudry i en kommentar.

Nu ska Moskvas IT-avdelning förbättra säkerheten genom att byta ut nycklarna som används av systemet. I stället för tre nycklar på 256 bitar vardera ska en nyckel på 1024 bitar användas. Pierrick Gaudry kan å sin sida njuta av en utbetalning på en miljon rubel (motsvarande 150 000 kronor).

Läs också:
Smarta kontrakt – hur smarta är de egentligen?
Här är det hetaste språket för blockkedjeutvecklare