Med bara fem månader kvar med fria säkerhetsuppdateringar för Windows 7 har hälften, eller 47 procent, av små och medelstora företag fortfarande inte uppgraderat till Windows 10. Detta enligt färska siffror från it-säkerhetsföretaget Kaspersky. Även bland konsumenter och egenföretagare är Windows 7 fortfarande populärt; 38 procent av dessa kör fortfarande det äldre operativsystemet, skriver ZDNet.

Till saken hör att Windows 7 är närmast en global säkerhetsrisk. Exempelvis Wannacry-utbrottet drabbade framförallt Windows 7, och det under en period när Microsoft fortfarande gav ut fria uppdateringar.

Säkerhetsföretaget befarar att en stor del av Windows 7-systemen kommer att förbli opatchade efter att Microsoft slutar skicka ut fria uppdateringar. Få inom dessa kategorier kommer att köpa det relativt kostsamma uppdateringspaket, med fördubblade avgifter varje år, som Microsoft erbjuder till framförallt större företag.

Nu är det inte bara mindre företag som sitter kvar på Windows 7. Tidigare i somras erkände det brittiska sjukvårdssystemet NHS att de har över en miljon Windows 7-datorer, men stora företag och organisationer har åtminstone bättre förutsättningar att betala för Microsofts fortsatta uppdateringar, som sträcker sig maximalt över tre år innan det definitivt är slut med uppdateringar för Windows 7.

Det finns många orsaker till att företagen inte uppgraderar – allt från att deras applikationer inte fungerar på Windows 10, ekonomiska orsaker, och helt enkelt att folk är inkörda på att använda Windows 7 och tycker att det är ett för stort steg att ändra sitt beteende.

Microsoft erbjuder sedan en tid tillbaka ett, enligt dem själva, fördelaktigt erbjudande med Windows 10 till dem som köper minst 150 licenser av Office 365 eller 365 Pro Plus, men det är ganska många licenser för mindre företag. I vissa fall, för dem med de dyraste licenserna för Office 365 Pro Plus, bjuder Microsoft på det första året av det förlängda uppdateringsavtalet för Windows 7, vilket TechWorld skrivit om tidigare.

Läs också:
Så ska Microsoft undvika strul med höstens uppgradering av Windows 10
Microsoft storfavorit bland nätfiskare