Filsystemet exFAT, extended File Allocation Table, är en del av FAT-familjen av filsystem och introducerades 2006 som en ersättare till FAT32. ExFAT används på de allra flesta usb-stickor, sd-kort och liknande externa lagringsenheter.

Microsoft öppnar nu upp källkoden under GPLv2 och publicerar specifikationerna, skriver Bleeping Computer. Företaget vill få in koden som en del av den officiella Linux-kärnan så att alla Linux-användare till fullo kan dra nytta av filsystemet. Hittills har Linux-användare fått hålla sig till en FUSE-baserad implementation av exFAT när de velat montera exempelvis sd-kort, men den drivrutinen drar fortfarande inte full nytta av alla funktioner i exFAT.

John Gossman, vars titel på svenska blir ”distingerad ingenjör” på Microsoft, och styrelsemedlem i Linux Foundation, säger i ett uttalande att ”det är viktigt att Linux-världen med förtroende kan dra nytta av exFAT som en del av Linux-kärnan. För att uppnå detta gör vi specifikationen för exFAT publikt tillgänglig för att främja utvecklingen av överensstämmande och kompatibla implementationer”.

Läs också:
Microsoft norpar öppen källkod-guru från Red Hat
Microsoft stöttar Linux: släpper 60 000 patent