Förra veckan anordnade det republikanska partiet primärval i den amerikanska delstaten Mississippi, detta i syfte att få fram en kandidat till posten som guvernör.

I samband med valet kom rapporter om att vissa av röstningsmaskinerna flippade ur och ändrade röster på andraplacerade Bill Waller Jr till förstaplacerade Tate Reeves. En video på hur det såg ut har lagts upp på Twitter och har hittills fått drygt fyra miljoner visningar.

När rösterna räknats samman visade det sig att Tate Reeves fått 54 procent av rösterna, medan Bill Waller Jr fått 46 procent. Hur många röster som hamnat fel är oklart, men förhoppningsvis ska det inte ha påverkat slutresultatet, rapporterar säkerhetsföretaget Sophos.

Händelsen väcker emellertid stor oro inför nästa års presidentval, detta då samma sorts röstningsmaskiner används i flera delstater. Enligt den nuvarande bedömningen kommer åtminstone 16 miljoner väljare tvingas använda osäkra röstningsmaskiner i presidentvalet, något som kan innebära att den topplacerade kandidaten får en orättvis fördel. Med tanke på att president Donald Trump borde stå överst kan det alltså bli svårt för den demokratiska kandidaten att vinna i dessa delstater.

Läs också:
Föråldrade röstmaskiner förbjuds i amerikansk delstat
Att hacka USA:s presidentval kostar 10 miljoner dollar – så går det till