Pedanten i dig kanske noterade namnet på den nya standarden för usb – USB4 – alltså ingen mellanslag i namnet. Organisationen bakom standarden (usb.org) verkar ha tagit till sig av kritiken mot den tidigare minst sagt förvirrande namnstandarden. Nu ska det heta USB4 och inget annat tills de släpper USB5. Punkt.

En av de få detaljerna i standarden, som presenterades redan i mars, som inte kommer att förändras är själva kontakten, vilket många nog tycker är bra. Även på den punkten har usb berikat oss med en flora av olika alternativ genom åren. Nu är det usb-c som gäller.

Apropå gränssnitt kommer USB4 att ha fullt stöd för Thunderbolt 3, alltså Intels proprietära standard för USB 3 (med mellanslag) som återfinns på deras moderkort med mera och bland de leverantörer som licensierat tekniken. Intel har insett att det blev mindre bra att splittra standarden på detta sätt och har släppt specifikationerna för Thunderbolt 3 fria.

Alla som tillverkar saker och kablar för USB4 kan inkludera stöd för Thunderbolt 3; det är inget tvång, men det vore osannolikt att någon inte skulle inkludera stödet, skriver TechCrunch.

Att USB4 blir snabbare är antagligen ingen högoddsare. USB4 går att skrämma upp i 40 gigabit per sekund, vilket är dubbelt så snabbt som nuvarande USB 3 och åtta gånger snabbare än den ursprungliga USB 3. USB4 stödjer också topphastigheten i alla tidigare gränssnitt och kablar.

Den nya standarden tar även ett ordentligt grepp om funktionen som kallas display/data splitting, alltså möjligheten att skicka ström, data och videosignal i samma kabel som introducerades med USB 3. Funktionen har ibland varit skakig, beroende på konfiguration och inställningar, och användare kunde uppleva att det bara gick att skicka en sak i taget, eller med kraftigt reducerad prestanda.

Detta problem ska nu vara åtgärdat. Den som till exempel behöver åtta gigabit till videoströmmen till skärmen kommer nu att fullt ut kunna nyttja de resterande 32 gigabiten till andra ändamål.

USB4 innebär mer komplicerade komponenter, och vi får räkna med något högre priser på produkterna och att det lär dröja något år innan de kommer ut i butikerna.

Specifikationerna för USB4 finns att ladda ned här:

Läs också:
Skillnaden mellan usb-c och thunderbolt 3 – vi reder ut begreppen
Nu tar 5g-byggandet fart – investeringarna dubblas