Sajten Bleeping Computer varnar för en ny våg av falska meddelanden om uppdateringar för program som Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge och Adobe Flash Player. Klickar du på knapparna löper du hög risk att få skadlig kod installerad på din dator.

Det som skiljer den nya vågen från liknande utskick tidigare är att de nya meddelanden är mer trovärdiga, detta då de har anpassats för olika klienter, webbläsare och användare. Till exempel finns de tillgängliga på 30 olika språk, vilket ska göra oss mer benägna att ta dem på allvar.

Säkerhetsforskaren Jérôme Segura på Malwarebytes var först ut med att varna för de falska rutorna som sägs ha skapats av ett verktygskit som kallas för Domen. Utöver falska dialogrutor om säkerhetsuppdateringar handlar det även om meddelanden som försöker förmå oss att installera saknade typsnitt.

I den senaste versionen av Malwarebytes mjukvara erbjuds skydd mot dessa falska meddelanden, annars är rådet att inte klicka på den här sortens dialogrutor. Vill du uppdatera dina program bör du alltså använda den inbyggda uppdateringsfunktionen i stället.

Läs också:
Windows 7 vid vägs ände – men hälften av företagen har inte uppgraderat
Sista spiken i kistan för Flash? Stängs av i kommande Edge