Google har vid upprepade tillfällen fått kritik för att inte respektera den personliga integriteten och nu har kritikerna fått vatten på sin kvarn.

Det har nämligen visat sig att Google spårar användare av webbläsaren Chrome med hjälp av dolda webbsidor och sedan delat med sig av surfhistoriken till ett antal annonsföretag, detta utan att informera användarna.

Bakom avslöjandet står Johnny Ryan som är chief policy officer på Brave, ett företag som erbjuder en alternativ webbläsare med fokus på integritet.

Efter en timmes surfande med Chrome hade de dolda webbsidorna delat med sig av Johnny Ryans surfhistorik till minst åtta olika annonsföretag. Efter upptäckten rekryterades hundratals personer som fick i uppdrag att surfa med Chrome och samtliga råkade ut för samma sak.

Johnny Ryan har delat med sig av utredningen till irländska myndigheter, detta då förfarandet av allt att döma strider mot EU:s regler. Med tanke på att Brave är en konkurrent till Chrome kommer de irländska myndigheterna att genomföra en egen utredning, rapporterar The Next Web.

Google förnekar anklagelserna och lovar att samarbeta fullt ut med de irländska myndigheterna.

Läs också:
Nu blockerar Firefox spårning för alla användare per automatik
Sårbarhet i webbläsaren Chrome öppnar för attack