Efter de senaste årens skandaler har Facebook lovat att skärpa sina säkerhetsrutiner, men det verkar fortfarande finnas utrymme för förbättringar.

Nu rapporterar nämligen Techcrunch att uppgifter om miljontals Facebook-användare har funnits tillgängliga i en öppen databas. Totalt handlar det om 419 miljoner poster som funnits på en server som inte har skyddats med lösenord.

I posterna har det funnits både telefonnummer och unika identifieringskoder, vilka gör det enkelt att ta reda på användarnamn. I en del fall har även uppgifter om kön och land funnits tillgängliga.

Facebook försvarar sig med att det rör sig om ”gamla” uppgifter och att det snarare handlar om 200 miljoner poster än 419 miljoner. Dessutom hävdar man att det inte finns några bevis för att några konton har hamnat i orätta händer på grund av händelsen.

Enligt säkerhetsforskaren Sanyam Jain på GDI Foundation finns telefonnummer till ett antal kändisar i databasen, så antagligen kan vi räkna med nya stämningar mot Facebook inom kort.

Läs också:
Facebook ändrar reglerna för ansiktsigenkänning
Nu sätts Google under lupp även i USA – stor utredning väntar