Vem minns inte PowerToys från Windows 95 och XP? PowerToys var en uppsättning verktyg och funktioner som förbättrade användarupplevelsen en hel del. De flesta av dessa verktyg gick sedan upp i de normala inställningsmöjligheterna i Windows 7, och PowerToys försvann.

I våras meddelade dock Microsoft att PowerToys var på väg tillbaka. Den stora skillnaden idag är att Microsoft fullständigt bytt fot i frågan om öppen källkod och användares och utvecklares möjligheter att bidra till plattformen. Följaktligen byggs de nya PowerToys av frivilliga utvecklare och koden publiceras öppen på Microsoft-ägda GitHub.

Från början var repon på GitHub tom, sånär som på en färdplan och möjligheter för användare att komma med förslag. Sedan dess har en hel del förslag presenterats och mycket kod tillkommit. Igår presenterade Microsoft i en bloggpost de två första färdiga PowerToys. Dessa verktyg är nu fria att ladda ned och använda.

För att börja använda PowerToys måste användaren ladda ned ett installationsverktyg. Med det avklarat kommer en ny ikon att dyka upp i systemmenyn. Ikonen öppnar ett verktyg med generella inställningar för PowerToys, exempelvis vilka verktyg som ska vara aktiverade eller inte, samt inställningar för varje individuellt verktyg. All information om hur detta fungerar finns på GitHub.

fancyzones
FancyZones är till för att hantera fönster och deras placering och funktioner.

De två första PowerToys som nu finns tillgängliga har varit kända sen i somras: Det ena är ett verktyg för att hantera kortkommandon, Windows key shortcut guide, och det andra är till för att hantera fönster och deras placering och funktioner och kallas FancyZones. Kom ihåg att vissa funktioner kräver systemrättigheter.

Windows key shortcut guide aktiveras genom att hålla in Windows-tangenten i en sekund. Då öppnas ett fullskärmsfönster som visar alla tillgängliga kortkommandon för det aktuella skrivbordet och det aktiva fönstret. Användaren kan sedan ändra kortkommandona efter behag. Genom att hålla ned Windows-tangenten en sekund till visas de nya inställningarna.

FancyZones är en fönsterhanterare som ska göra det enklare att arrangera och flytta fönster på ett sätt som definieras av användaren och ska göra det enklare att hitta bekväma arbetsflöden. Användaren kan definiera zoner på skärmen med olika typer av layout. Om ett fönster dras och släpps i en viss zon kommer fönstret att ändra storlek i förhållande till zonen.

Microsoft uppmuntrar utvecklare att bidra till att utveckla nya PowerToys – det finns fler verktyg på gång och hur man kan bidra, eller föreslå nya verktyg beskrivs i detta dokument på GitHub.

Läs också:
Retro! Här hämtar du Microsofts klassiska Powertoys
Github inför stöd för säkerhetsnycklar