Vän av ordning kan undra hur i hela friden Google överhuvudtaget, och länge, tillåtit att vem som helst kan lägga in kalenderposter i andras kalendrar bara genom att skicka e-post? Det kan måhända tyckas harmlöst, men faktum är att tricket även används som nätfiske-metod tillsammans med länkar till skadliga sajter inbäddade i kalenderposterna.

Omfattningen är ingen droppe i havet heller; alla som använder Calendar kan utsättas om de inte manuellt dragit åt kranen i inställningarna (se nedan) och bara Android-appen har installerats på över en miljard mobiler, rapporterar Bleeping Computer.

Hur som helst gick Google nyligen ut med en ”pinnad” postning (utan möjlighet till svar) högst upp i forumet Google Calendar Help Community med lydelsen ”Vi är medvetna om att det förekommer spam i Calendar och vi arbetar flitigt med att lösa problemet. Vi postar uppdateringar i denna tråd så fort de är tillgängliga. Lär dig hur du rapporterar och tar bort spam. Tack för ditt tålamod”. Undertecknat av den google-anställde Lesley Pace.

Nu är det som tur är mycket enkelt att stoppa spammandet på egen hand, följ dessa instruktioner så slipper du att vilken främling i världen som helst kan lägga in poster i din privata (eller jobb-) kalender:

  1. Logga in i Google Calendar.
  2. Öppna inställningarna under kugghjulet uppe till höger.
  3. Välj ”Inställningar för händelser” i menyn till vänster.
  4. I listan ”Lägg automatiskt till inbjudningar”, välj ”Nej, visa bara inbjudningar jag svarat på”.
  5. Eftersom du även kan få poster inlagda via epost, välj ”Händelser från Gmail” i menyn till vänster.
  6. Bocka bort ”Lägg automatiskt till händelser från Gmail i min kalender” under ”Händelser från Gmail”.

Om du vill rapportera ett spam, dubbelklicka på posten i kalendern och välj ”Rapportera som spam” under ”Fler aktiviteter” uppe till höger.

Läs också:
”Varför lägger bokningssajten falska bokningar i min kalender?”
Google Calendar nere – tog flera timmar att åtgärda