Tre nordkoreanska hackergrupper anses ha orsakat enorma skador och kommit över mycket stora summor pengar genom sin aktivitet. Enligt det amerikanska finansdepartementet, som beslutat om sanktionerna, ska de tre hackergrupperna ha kommit över hundratals miljoner dollar och anses finansiera Nordkoreas illegala vapen- och missilprogram, skriver The Hacker News.

Mest känd av de tre grupperna är Lazarus, även känd under namn som Hidden Cobra och Guardians of Peace. Lazarus anses allmänt ligga bakom hacket av Sony Pictures 2014 och gisslanprogrammet WannaCry, men de har en lång lista av cyberbrott på sitt samvete. WannaCry orsakade bland annat skador för det brittiska sjukvårdssystemet NHS på 112 miljoner dollar och stängde sammanlagt ned över 300 000 datorer runt om i världen.

Lazarus har två undergrupper vid namn Bluenoroff och Anadriel. Bluenoroff specialiserar sig på att attackera finansinstitutioner och särskilt det globala överföringssystemet Swift. Bluenoroff anses vid ett tillfälle ha kommit över 81 miljoner dollar från Swift, men de kunde ha kommit över 851 miljoner dollar.

Anadriel har ett bredare fokus och anses utföra attacker för att stjäla användaruppgifter för försäljning på svarta marknaden, men även att ställa till skada och oreda för den sydkoreanska staten och militären.

De amerikanska sanktionerna syftar till att blockera alla finansiella institutioner som medvetet främjar signifikanta transaktioner och tjänster åt dessa hackergrupper, och att frysa alla tillgångar som har kopplingar till dessa grupper. Alla tre grupperna anses vara kontrollerade av den nordkoreanska regimen.

Läs också:
New York Times: Amerikanska hackare utförde cyberattack mot Iran
Gisslanattackerna som slagit hårdast – här är de sex värsta