IBM har presenterat den femtonde generationen Z-system, alltså Z15. Liksom Z14 ryms Z15 i ett 19-tums rack jämfört med tidigare generationer som hade 24-tums chassier. Detta är inte obetydligt då många kunder vill spara golvyta och standardisera på 19 tum.

Z15 begåvas naturligtvis med förbättrade prestanda än den hittillsvarande generationen. Specifikationerna visar att IBM Z15 kommer med

  • 14 procent mer processorkraft per kärna.
  • 25 procent mer systemkapacitet och minne.
  • Dubbla prestanda för kryptering.
  • 19 miljarder krypterade transaktioner per dag.
  • 2,4 miljoner Docker-containers på ett enda Z-system.
  • 99,99999 procent upptid, eller 3 sekunder nedtid per år.
  • 50 procent mindre cpu för Cobol-processer.

Kanske viktigare ändå är att IBM nu integrerar tekniker som följde med i köpet av RedHat. Z15 kommer att kunna köra OpenShift och Kubernetes-containers. IBM har under några år arbetat på att öppna upp tillgång till Z-systemet genom api:er, framför allt för att kunna integrera Z med molnarkitekturer och för att attrahera den nya generationen utvecklare.

Ross Mauri, chef för IBMs avdelning för Z-systemen, säger till ZDNet att utvecklare ska kunna ”få tillgång till data de inte hade tidigare”. IBM vill även attrahera utvecklare och kunder som allt mer jobbar med olika typer av AI-tekniker.

– Våra kunder kör transaktionsprocesser och de vill i allt högre utsträckning samtidigt kunna köra analyser utan att det får negativa effekter på prestanda, säger Ross Mauri.

Även kryptovalutor och blockkedjor är hägrande marknader för Z-systemen. ”Jag har pratat med fler startups det senaste året än jag pratat med de föregående 39 åren” säger Ross Mauri.

kostnaden för en IBM Z15 börjar på 250 000 dollar och ett fullt konfigurerat kluster kan landa på uppåt 5 miljoner dollar.

Läs också:
Hatten är på – nu ska all IBM-mjukvara molnanpassas
Nordea skriver mastodont-avtal med IBM – värt 4,8 miljarder