Den senaste versionen av Linux-kärnan, version 5.3, släpptes nyligen av teamet bakom utvecklingen av Linux-kärnan under ledning av Linus Torvalds. Släppet innehåller inga större nyheter eller förändringar, men värt att nämna är att kärnan nu stödjer AMD:s grafikkort Radeon Navi, exempelvis Radeon RX 5700 och RX 5700 XT, samt x86-processorer från Zhaoxin, skriver The Register.

Den nya versionen innehåller även flera uppdateringar och stöd för komponenter som kommer uppskattas av användare av Raspberry Pi, samt många förbättringar, optimeringar och nya drivrutiner för olika processorer, processor-funktioner, filsystem och grafik.

Linus Torvalds egna tillkännagivande finns här, och en mer lättläst lista över de flesta nyheter finns här.

Det som däremot blev en snackis under Linus Torvalds presentation i Lissabon av den nya kärnan var hans nya ödmjuka och snällare stil. En försening av den nya kärnan på en vecka orsakades, inte av en bugg, utan av en förbättrad del av koden som var så bra att den orsakade vissa problem för en annan del av koden, som inte heller den var en bugg.

Linus Torvalds är mycket noga med att poängtera att om ny kod i kärnan orsakar problem för användarna är det en bugg, även om den nya koden i sig inte är buggig. Detta har historiskt fått Torvalds att koka över mer än en gång, och fick Torvalds att ta en time out under en period förra året.

Läs också:
Linus Torvalds dissar sociala medier – ”det är en sjukdom”
Linus Torvalds ber om ursäkt för sitt beteende och tar paus från Linux