Windows Defender är Microsofts inbyggda antivirussystem som och anses utgöra ett gott skydd. Många lutar sig helt mot Defender och installerar inget tredjepartssystem. Det är med andra ord mycket viktigt att Defender fungerar väl.

Den senaste uppdateringen av Windows Defender, som skulle fixa en tidigare bugg, visar sig skapa en ny bugg som medför att användaren inte kan köra genomsökningar av typerna Quick och Full. När användaren testar att köra Quick- eller Full-genomsökningar skannas endast cirka 40 filer istället för de tusentals filer man borde förvänta sig.

Det var i augusti som Microsoft släppte en uppdatering för Windows Defender (4.18.1908.7) som fixade en bugg som orsakade att kommandot ”SFC /scannow” i Powershell kraschade med ett felmeddelande om att Windows Resource Protection hittat felaktiga filer men inte kunde fixa vissa av dem. Den uppdateringen fixade förvisso den då aktuella buggen, men skapade alltså en ny.

Användare kan dock köra en Custom-genomsökning, vilket till viss del räddar situationen. Microsoft har nu släppt en buggfix för buggfixen för buggen i och med Windows Defender Antivirus KB2267602 (Version 1.301.1684.0). Man får väl hålla tummarna för att den håller måttet.

Läs också:
Uppdateringskaos: Windows 10 drabbat av nätverksproblem
Dags att uppdatera Windows – 17 kritiska säkerhetshål åtgärdade