En tanke har börjat krypa på – hur vore det om Microsoft beslutade sig för att byta ut NT-kärnan i Windows 10 till Linux-kärnan? Kan det vara möjligt att Windows 11 (givet namnkonventionen) kommer att bygga på Linux?
Givet att det grafiska gränssnittet fortsatt skulle se ut ungefär som det gör idag skulle användarna knappast märka någon skillnad, bortsett från det inte helt obetydliga att operativsystemet skulle upplevas som både snabbare och framför allt mer stabilt. Nu är ju Windows 10 avsevärt mer stabilt än äldre versioner, men relativt Linux är det fortfarande en bit kvar.
En annan inte helt oviktig fördel skulle vara att säkerheten i operativsystemet antagligen skulle öka med en magnitud eller två. Återigen, Windows 10 är bra, ljusår bättre än äldre versioner, men för det första utvecklas det flest hot mot Windows – helt enkelt för att det är störst – och för det andra skulle det innebära att många av de kriminella hackarna skulle få skola om sig, och de skulle absolut få en hårdare nöt att knäcka.
NT-kärnan i Windows verkar ha djupt liggande strukturella problem. Det märks inte minst i samband med dessa ständigt återkommande uppdateringsproblem. För oss inom it-media är det ett ymnighetshorn; det är tacksamma nyheter att skriva om och det är populärt bland läsarna, men det kan ju inte vara särskilt roligt för Microsoft att hela tiden behöva backa uppdateringar, att buggfixar skapar nya buggar, och behöva ta den kritik det rättmätigt ger upphov till. Det måste till råga på allt vara väldigt dyrt.
Microsoft vill inte heller att du ska köra Windows på en klassisk lokal pc; Microsoft vill helst att du ska köra virtuella desktops på Azure tillsammans med molnapplikationer som Office 365. En starkt bidragande orsak till detta är den oändliga myriad av olika varianter på hårdvara som operativsystemet måste stödja, vilket antagligen är den viktigaste bakomliggande orsaken till att uppdateringarna inte funkar som de ska.
"Microsoft älskar Linux"
Microsoft står också för den kanske mest oväntade och radikala omsvängningen i it-historien – vem kunde tänka sig på Steve Ballmers tid att Microsoft skulle börja inte bara acceptera Linux, utan på riktigt gilla Linux. Nuvarande vd:n Satya Nadellas numera klassiska ”Microsoft älskar Linux” verkar ju på alla sätt och vis sant och ärligt.
Att Nadella menar allvar märks inte minst i praktiken. Det i särklass vanligaste operativsystemet på Azure är Linux, Microsoft har släppt uppåt 50 000 patent fria, de har köpt och integrerat med Github (hallå, vi snackar Github!) och Microsoft bidrar själva med massor av öppen källkod och stödjer en uppsjö öppen källkodsprojekt. Microsoft bidrar till och med till linuxkärnan, även om bidraget är litet i förhållande till Red Hats, Intels, IBMs med flera. Men generellt bidrar Microsoft, själva eller genom stöd till andra, med massor av öppen källkod.
Om Windows 11 gick över till Linux skulle Microsoft slippa att helt och hållet själva ansvara för utvecklingen och underhållet av kärnan i Windows, och ta hela kostnaden, men naturligtvis bidra mer till utvecklingen, av rent själviska anledningar om inte annat.
Men vänta nu, det går ju inte att köra Windows-applikationer på Linux. Sant. Eller inte, det beror på. Crossover och Wine är två emulatorer som funnits länge, och de verkar fungera hyfsat bra, men inte tillräckligt bra. Å andra sidan får man inte glömma att utvecklarna av Wine och Crossover inte har tillgång till alla api:er och systemanrop som givetvis utvecklarna på Microsoft har. En emulator utvecklad med full tillgång till koden skulle fungera mycket bättre. Microsoft skulle antagligen ta fram en virtuell maskin på vilken Windows-applikationer skulle kunna fungera precis som tidigare, men samtidigt göra allt de kan för att porta applikationer så fort som möjligt.
Microsoft har faktiskt redan börjat röra sig åt det här hållet med Windows Subsystem for Linux, WSL (numera WSL 2). Med WSL har Microsoft själva börjat bygga ett system där de mappar Linux api- och systemanrop till Windows dito, och vice versa. Den första versionen av WSL innebar att Microsoft kopplade ihop Windows inbyggda bibliotek och program med Linux, och med WSL 2 har Microsoft tagit steget fullt ut och skeppar sin egen, skräddarsydda linuxkärna. Alltså, Windows kommer redan med en egen Linuxkärna som, tycks det, fungerar som hand i handske tillsammans med Windows.
Så, egentligen, vad vore nästa steg? Jo, att bygga Windows på Linux. Jag sätter mina 10 cent på det.
För tydlighets skull: Jag har standardiserat på Apple.
Läs också:
Nu går det att köra Arch Linux på Windows 10
Microsoft: I sommar får Windows 10 en inbyggd Linuxkärna