Säkerhetsforskare på Cisco Talos varnar i ett blogginlägg för Emotet som började som en simpel trojan för fem år sedan, men som nu har utvecklats till ett av ”världens farligaste botnätverk”.

När Emotet väl har infekterat en dator skannas mejl och kontakter av. Sedan används denna information för att skicka ut falska mejl som ser ut att vara svar på tidigare skickade mejl.

I de falska mejlen nämns både ditt namn och citat från dina tidigare mejl, vilket ökar risken för att man faller för bluffen. Med mejlen bifogas ett word-dokument som innehåller skadlig kod, vilket gör att din dator riskerar att infekteras.

Emotet passar även på att stjäla användarnamn och lösenord för mejlservrar. Enligt Ars Technica har man enbart under de senaste tio månaderna kommit över 203 000 lösenord. Därefter används dessa uppgifter för att skicka ut en störtflod av falska mejl.

Råden för att skydda sig är de gamla vanliga, det vill säga att vara misstänksam, inte öppna okända bilagor, se till att ha ett starkt lösenord och om möjligt använda sig av tvåfaktorsautentisering.

Läs också:
Nätbedragarna älskar Office 365 – Här är Microsofts motdrag
”Very Attacked People” – Företagets farligaste anställda?