Kombinationen av nästa års amerikanska presidentval, att många röstningsmaskiner kör Windows 7, och att Microsoft beslutat att inte längre ge ut uppdateringar för systemet bådar inte gott om dessa röstningsmaskiner visar sig sårbara eller blir utsatta för regelrätta attacker, skriver Bleeping Computer.

Som en del av Microsofts Defending Democracy-program har företaget därför beslutat att ge just röstningsmaskiner ett förlängt liv genom att bidra med gratis uppdateringar om det skulle behövas.

Till saken hör att Microsoft trots allt fortsätter att ge ut uppdateringar för Windows 7 i ytterligare högst tre år efter ”dödsdatumet” den 14 januari 2020, men de tänker ta saftigt betalt av dem som väljer att köpa det förlängda support-avtalet.

Microsoft uppmanar förstås leverantörer av röstningsmaskiner att uppgradera systemen till modernare operativsystem, men sannolikheten att systemen uppgraderas med bara ett drygt år kvar till det amerikanska presidentvalet får anses liten. Microsoft initiativ för röstningsmaskiner gäller alla marknader, inte bara den amerikanska.

Läs också:
Microsoft bjuder på ett års Windows 7-support – men bara för premiumkunder med Windows 10
Windows 7 en tickande kostnadsbomb – förlängd support väntas bli svindyr