De senaste månaderna har både Mozilla och Google meddelat att de har för avsikt att lägga till stöd för DNS-over-HTTPS i webbläsarna Firefox och Chrome före årsskiftet, något som bland annat ska minska risken för dns-kapningar.

Nu rapporterar emellertid Zdnet att många experter är minst sagt skeptiska till satsningen på DNS-over-HTTPS, detta då funktionen riskerar att ställa till med mer skada än nytta.

Det som experterna reagerar på är bland annat att DNS-over-HTTPS inte hindrar internetleverantörer från att spåra oss användare. Därför riskerar man att invagga användare i falsk trygghet, vilket rent av kan vara livsfarligt för personer som bor i länder med auktoritärt styre.

DNS-over-HTTPS beskrivs dessutom som rena mardrömmen för företag, bland annat för att det är betydligt svårare att hålla koll på trafiken om användarna kör med egna inställningar. Dessutom blir det svårare att filtrera vilka webbsidor som de anställda har tillgång till.

Avslutningsvis kan tekniken göra det svårare för säkerhetsföretagen att erbjuda fullt skydd för internetanvändare, detta då de inte längre har full koll på våra aktiviteter. Dessutom gör tekniken det svårare för polismyndigheter att bekämpa terrorism och barnpornografi.

Läs också: Ryska hackare tar över Chrome och Firefox med trojan