För fem år sedan upptäckte utvecklaren Leah Neukirchen en gammal fil i operativsystemet BSD med krypterade lösenord som tillhör ett tjugotal Unix-pionjärer, däribland Dennis Ritchie, Stephen R. Bourne, Ken Thompson, Eric Schmidt, Stuart Feldman, Brian W. Kernighan och Bill Joy.

För skojs skull valde Neukirchen att försöka knäcka lösenorden och de flesta lyckades hon lista ut relativt fort, men några gick hon bet på. Nu har emellertid ett antal personer på e-postlistan The Unix Heritage Society mailing list hjälpt till att lista ut de flesta av de återstående lösenorden, rapporterar The Hacker News.

Ett av de svåraste lösenorden tillhörde Unix-grundaren Thompson. Till sist visade det sig vara p/q2-q4!, vilket är ett drag i schack där bonden framför damen flyttar två steg framåt. Lösenordet som tillhörde Brian W. Kernighan var också svårknäckt, men visade sig vara /.,/., i slutändan.

Nu återstår bara att lista ut ett enda lösenord och det tillhör Bill Joy som grundade Sun Microsystems och var en av hjärnorna bakom programmeringsspråket Java. Det man vet är att han hade användarnamnet bill och att det krypterade lösenordet är .2xvLVqGHJm8M.

På den tiden det begav sig använde man den DES-baserade crypt(3)-algoritmen och högst åtta tecken i lösenordet, därför är det relativt nyare tekniker enklare att knäcka dessa gamla lösenord.

Läs också:
Microsoft: Hack mot multifaktor-autentisering är så ovanligt att vi saknar statistik
Com Hem skickar okrypterade mejl till kunder med lösenord i klartext