De senaste åren har flerfaktorsautentisering blivit en allt mer populär metod för att öka säkerheten när det gäller inloggning, något som troligtvis hänger samman med rekommendationer från företag som Apple, Google, Microsoft och Facebook.

Den amerikanska federala polismyndigheten FBI lyfter emellertid i en ny rapport fram flera fall där attacker har kunnat genomföras trots att flerfaktorsautentisering använts. Till exempel har kriminella ligor beställt nya simkort från mobiloperatörerna och sedan använt dessa för att få en säkerhetskod som gör det möjligt att ändra lösenord på konton som tillhör bankkunder.

Enligt FBI är biometrisk inloggning, till exempel via fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, en betydligt säkrare metod än flerfaktorsautentisering. Men det gäller också att informera anställda att lära sig känna igen falska webbsidor eller skadliga länkar i mejl.

– Biometriska funktioner borde vara en självklar strategi när det gäller identitetshantering, säger Mike DePasquale från företaget BIO-key i ett uttalande som citeras av Techrepublic.

Läs också:
Microsoft: Hack mot multifaktor-autentisering är så ovanligt att vi saknar statistik
Onlinetjänster med lösenord: Det är dags att börja skämmas nu