Det finns många olika sätt för hackare att sprida skadlig kod, men i de flesta fall upptäcks koden relativt snabbt av uppdaterade antivirusprogram. Ett sätt att undvika upptäckt är att gömma koden i filer som normalt sett inte förknippas med skadeprogram, varav det senaste exemplet är ljudfiler i formatet wav.

De senaste månaderna har två fall av skadlig kod i wav-filer upptäckts av säkerhetsforskare från Symantec och Cylance, rapporterar Zdnet.

I korthet går processen till så att hackarna lägger in dll-filer inuti wav-filer. Dessa kan skickas öppet över internet utan att stoppas av antivirusprogram. Infekterade datorer kan sedan ladda ner wav-filerna och extrahera dll-filerna ur dem, varpå valfri applikation kan installeras – till exempel XMRrig som utvinner kryptovaluta i smyg.

Med tanke att skadlig kod kan gömmas i alla sorters filer är rätt metod för att bekämpa spridningen inte att blockera det ena formatet efter det andra, utan att hitta sätt att hindra den skadliga koden från att köras.

Läs också:
Ny varningsoffensiv från Microsoft inför supportdöden för Windows 7
Bli paranoid, åk till en it-säkerhetskonferens