En av de stora nyheterna som lanserades av Microsoft på utvecklarkonferensen Build i år var open source-produkten Windows Terminal, ett verktyg som knyter ihop alla dina olika skal på en enda plats. Som standard ingår skalen CMD, Powershell och Azure Cloud Shell, men det finns inget som hindrar dig att lägga till flera egna skal som till exempel BASH om du har Windows Subsystem för Linux installerat.

Microsoft har lovat att den traditionella kommandotolken kommer att bli kvar i Windows i tiotals år framöver för att inte förstöra bakåtkompatibiliteten för alla script och tillämpningar som förväntar sig att den finns, men Windows Terminal är en trevlig uppfräschning på ett område där inte mycket har hänt de senaste åren. Om du kör Windows 10 av version 1903 så kan du gå till Windows Store och gratis hämta hem Windows Terminal, installationen tar under en minut och inga omstarter behövs.

Nå olika skal i ett och samma fönster

Det finns flera fördelar med Windows Terminal framför att använda olika utspridda fönster för olika kommandotolkar. Eftersom produkten stödjer flikar kan du enkelt nå olika skal i ett och samma fönster genom att välja rätt flik. Windows Terminal använder DirectX för att rendera grafiken i fönstren vilket öppnar för trevliga och moderna nyheter som tex att använda emojis i fönster och använda din egen bakgrundsbild.

Windows Terminal
Med Windows Terminal kan du få ett ”frostat” utseende istället för den vanliga genomskinligheten du har i Powershell idag, vilket ger ett häftigt utseende.

Man kan av något skäl inte starta enstaka flikar som administratör vilket är lite synd då det skulle öka nyttan med Windows Terminal. Vi får hoppas att isoleringen mellan flikarna är tillräckligt stark för att tillåta en sådan arkitekturell ändring i framtiden.

En av de trevligaste funktionerna med Windows Terminal är möjligheterna att skapa en personlig upplevelse. Om man väljer att gå till inställningarna i Windows Terminal så öppnas en Json-fil där man kan skapa sina egna inställningar. Filen är uppbyggd kring olika profiler, och dessa profiler blir sedan startalternativ i Windows Terminal. Det går att göra massor av olika inställningar och även bygga upp egna färgscheman som ska användas tillsammans med en eller flera profiler.

Häftigt utseende med genomskinligt fönster

En möjlighet är att skapa en genomskinlighet av fönstret i en profil vilket ger ett häftigt utseende. Jag roar mig med att byta färg på markören och lägger också in en egen bakgrundsbild vilket ger en familjär känsla. Det är bra att det går att göra så stora individuella skillnader på fönstren i de olika flikarna så att det blir lättare att skilja dem åt.

Windows Terminal är fortfarande en förhandsversion men väntas komma som skarp version under vintern. Helhetsinstrycket är bra och det går snabbt att bli bortskämd med att ha alla kommandoskal i ett enda verktyg, speciellt när det går att sätta en personlig prägel på det hela. Jag saknar möjligheten att ha vissa flikar startade som administratör men det är en funktion som förhoppningsvis kommer i framtiden.

Läs också: