USA:s försvarsmakt har tills nyligen använt 8-tums floppy-diskar till ett antikt datorsystem från 1970-talet för att ta emot avfyrningsorder för kärnvapen från amerikanska presidenten. Nu meddelar USA:s strategiska kärnvapenstab att floppy-diskarna bytts ut till en ”mycket säker ssd-lösning” enligt överstelöjtnant Jason Rossi, skriver Engadget.

Lagringsenheterna används till ett antikt system som kallas Strategic Automated Command and Control System, eller SACCS. Systemet används för att skicka brådskande order från centrala staber till fältstyrkor, och är ohackbart just tack vare att att systemet skapades långt före internet. ”Du kan inte hacka något som inte har en ip-adress. Det är ett helt unikt system – det är gammalt och väldigt bra”, säger överstelöjtnant Rossi.

Förbättrade prestanda och konnektivitet

Redan 2016 meddelade det amerikanska försvarsdepartementet att de tänkte ersätta det gamla IBM Series/1-systemet som SACCS bygger på senast i slutet av 2017. Det amerikanska flygvapnet har inte offentligt meddelat om så skett, men så mycket har framkommit att systemet i vart fall har fått förbättrade prestanda och konnektivitet.

Trots systemets ålder (eller kanske just därför, reds anm) har amerikanska flygvapnet stort förtroende för systemets säkerhet och har kompetensen att underhålla det. Att skapa ett nytt system hade knappast varit snutet ur näven eftersom det måste vara 100 procent säkert och tillgängligt.

Läs också:
Boom! Nu ryker systemen på FMV – byte för en halv miljard
Amerikanska flottan skippar pekskärmar efter dödsolycka