Google har under onsdagen bekräftat att deras forskningscenter i Santa Barbara nått milstolpen ”quantum supremacy”, kvantöverlägsenhet, den brytpunkt då kvantdatorer kan utföra beräkningar snabbare än traditionella datorer. Nyheten läckte först ut för en månad sedan, men rapporten som de uppgifterna byggde på togs snabbt bort från nätet. Nu bekräftar Google att uppgifterna stämde.

Enkelt förklarat så fungerar datorer genom att de kan hålla antingen en etta eller nolla i vad som kallas för en bit. Kvantdatorer kan hålla något som kan beskrivas som både en etta och en nolla samtidigt i vad som kallas för en kvantbit. Om du har två kantbitar finns det alltså fyra möjliga superpositioner (1-1, 0-0, 1-0 och 0-1) har du tre kvantbitar blir det åtta, fyra kvantbitar ger sexton och så vidare i en exponentiell ökning som skapar möjligheten att göra avancerade uträkningar som får dagens superdatorer att kännas primitiva.

Det Googles forskare tagit fram nu är en processor, kallad Sycamore, som parallellt kan processera 2 upphöjt till 53 stadier, alltså 10 miljoner miljarder (10 000 000 000 000 000) stadier.

En uträkning som Sycamore-chippet kan göra på 3 minuter och 20 sekunder skulle ta 10 000 år för dagens bästa superdatorer att utföra, enligt Google.

The New York Times rapporterar att tekniken i framtiden skulle kunna användas för att exempelvis ta fram avancerade kryptografi och nya material och mediciner.

Samtidigt har Googles konkurrent IBM, som jobbar på sin egen kvantdator, gått ut och sagt att Google överdriver sina påståenden och att uträkningen som skulle ta 10 000 år för en superdator att göra enligt IBM:s simulering snarare skulle ta 2,5 dagar.

Du kan se Google prata om det hela i klippet nedan: