Gisslanattackerna (ransomware) fortsätter att slå hårt mot företag och samhällstjänster. I fredags drabbades staden Johannesburg i sydafrika av en gisslanattack som slog ut stora delar av de digitala tjänster som står till buds för medborgarna. De är oklart hur många system som slogs ut av själva attacken, men stadens it-funktion har även avsiktligt stängt ned flera tjänster av säkerhetsskäl, rapporterar Bleeping Computer.

Denna attack är den andra på kort tid. I somras drabbades det kommunala elbolaget City Power av en gisslanattack som krypterade bolagets samtliga system inklusive appplikationer och databaser. Exakt vilken skadlig kod som användes vid fredagens attack har inte framgått.

Stängts ned av säkerhetsskäl

Vad som står klart är att stadens webbsajt och plattformen för medborgarnas e-tjänster samt betalningssystemet från SAP har stängts ned. I ett meddelande på Twitter skriver representanter för staden att flera system stängts ned av säkerhetsskäl medan den undersökning som tillsatts av staden pågår. Systemen kommer att återställas och tas i bruk vartefter de säkras. Enligt staden kommer detta att ta minst 24 timmar och under tiden kommer medborgarna inte att kunna använda tjänster som svarstjänster och kundtjänst.

En hackergrupp som kallar sig Shadow Kill Hackers har tagit på sig attacken och kräver fyra bitcoins för att låsa upp systemen. Hittills har staden Johannesburg vägrat att betala.

Läs också:
Ransomware i Office 365 – så skyddar du din organisation
Ransomware-attack mot amerikansk stad inte över – pågått två veckor