Attackerna mot antidopningaorganisationerna började i mitten av september, enligt en rapport från Microsoft. Enligt Microsoft utförs attackerna av den ökända och med all sannolikhet statssponsrade hackargruppen Fancy Bear, också känd under namn som APT28 och Strontium, detta rapporterar The Register.

Anledningen till att gruppen attackerar just antidopningsorganisationer anses vara den rapport som den internationella antidopningsorganisationen Wada släppte inte långt innan attackerna började, i vilken de i skarpa ordalag kritiserar ryska testlab för att det saknas databaser som registrerar resultatet av dopningstester av ryska idrottsutövare.

Microsofts chef för kundsäkerhet, Tom Burt, skriver i Microsofts bloggpost att attackerna började den 16 september och har hittills riktats mot 16 olika antidopningsorganisationer runt om i världen. Vissa attacker tycks ha lyckats, men de flesta inte. Microsoft samarbetar med organisationerna för att skydda dem.

Det är inte första gången Fancy Bear ger sig på antidopningsorganisationer. Detta skedde även i samband med den ryska dopningsskandalen 2016 som ledde till att ryska idrottsutövare inte fick delta i OS. Liksom den gången har hackargruppen kastat in olika typer av attacker, avancerade som enkla, allt från skräddarsydda attacker till att knäcka lösenord och social manipulation som riktade nätfiskeattacker.

Läs också:
Microsoft: Attacker mot IoT-enheter kopplade till ryska statshackare
Känd rysk hackargrupp tros ha hackat Riksidrottsförbundet – ”ett allvarligt brott”