Linus Torvalds, pappan till Linux, gör sällan publika framträdanden nu för tiden, men under konferensen Open Source Summit Europe i Lyon i Frankrike gjorde han ett undantag tillsammans med Vmwares chef för öppen källkod Dirk Hohndel, rapporterar ZDNet.

Under en diskussion på scenen berättade Torvalds att han i praktiken slutat att programmera, vilket höjde en del ögonbryn eftersom Torvalds i mångas ögon är programmerarnas programmerare.

”Jag kan inte koda alls längre. Den mesta kod jag skriver skriver jag i mina mejl. Om någon skickar mig en patch svarar jag med pseudokod i mejlet. Numer är jag så van vid att redigera patchar att jag redigerar patchen och skickar iväg den utan att någonsin testa den. Jag skriver bokstavligen i mejlet att 'jag tror det är så här det borde funka', men det är detta jag gör, jag är inte programmerare” sa Linus Torvalds.

”Någon måste ju säga nej”

På frågan vad Torvalds ser som sitt jobb svarade han att ”Jag läser och skriver en massa epost, till syvende och sist är mitt jobb att säga nej. Någon måste ju säga nej till vissa patchar eller pull-förfrågningar [i git, reds. anm.]. Och eftersom utvecklare vet att om de gör något jag säger nej till, kommer de att skriva bättre kod”.

I dag är Torvalds med andra ord en utvecklingsledare och kodansvarig, inte en utvecklare. Men det verkar okej med honom: ”Jag ser det en av mina viktiga målsättningar att vara responsiv när folk skickat patchar till mig. Jag vill kunna säga ja eller nej inom en eller två dagar. Under vissa perioder kan det ta en vecka, men jag vill hela tiden vara där som ansvarig”.

Läs också:
Ödmjuk Linus Torvalds släpper Linux 5.3
Linus Torvalds dissar sociala medier – ”det är en sjukdom”