Malmöbolaget Meetio började egentligen som ett internprojekt på dåvarande Lundalogik, numera Lime Technologies. Företaget hade som så många andra bolag problem med strukturerna runt mötesrumsbokningar och byggde en egen lösning för att koppla rumskalendrar i Outlook till en skärm. Detta för att visa vad som var på gång i rummet.

En enkel idé kan tyckas, men faktum är att et här blev så populärt och uppskattat också av externa besökare att utvecklarna av lösningen Andreas Lännerberg och Linus Karnland bestämde sig för att fråga bolaget om de kunde ta med sig koden och starta ett eget företag runt det.

På så sätt grundade de Meetio, som nu redan hunnit skaffa sig över tusen kunder, under de knappa fem år som bolaget varit aktivt.

2015 kom Johannes Bolvede, som är operativ chef, med en bakgrund inom fastighetsbranschen in i bolaget.

– Det var en väldigt bra tajming med en sådan här lösning vid den tiden. Sedan dess har ju arbetsplatsen blivit ett konkurrensmedel när det gäller att locka till sig eftertraktad personal.

Johannes Bolvede meetio
Johannes Bolvede.

Johannes Bolvede, berättar att det handlar om att möta ett behov av effektivare arbetsplatser. De flesta företag har oorganiserade mötesrumsbokningar – vilket är en tidstjuv man annars inte tänker på så ofta.

Men bolaget har också utökat den här mjukvarulösningen till att det också går att boka arbetsplatser för de som jobbar med fri placering i ett kontorslandskap, och de har också utvecklat en mobilapplikation.

– Arbetsplatsen blir också en allt mer delad miljö – det finns sådant som inte är ens eget utan som måste delas: Mötesrum och skrivbord, men också bilpooler och cykelpooler som allt oftare finns internt på företaget.

Meetio har vuxit snabbt på de här åren. I dag har företaget 30 anställda och kontor i Malmö, Stockholm och Portland i USA. Det finns alltså helt klart en efterfrågan på de här lösningarna (nu säljer de också helhetslösningar även med hårdvara) och de har hunnit skaffa sig 1200 kunder spridda över 80 länder. Förra året omsatte bolaget 18 miljoner kronor.

meetio smarta mötesrum

Nu har Skåneföretaget fått ett viktigt partneravtal med elektronikjätten Philips Professional Display. Genom det här samarbetet ska hårdvara från Phillips kombineras med Meetios mjukvara för smarta mötesrumsbokningar. Det ska ge dem ett starkare fotfäste på den amerikanska marknaden.

– Det är ett oerhört viktigt steg i expansionen i Nordamerika. Nu får hela deras säljorganisation och deras återförsäljarpartner möjlighet att sälja det här som en plug-and-play-lösning.

Under den ganska korta tid som gått sedan Meetio grundades har företaget ändå redan hunnit skaffa sig kunder över hela världen. Johannes Bolvede ser också den globala expansionen som central för företaget.

– Vi löser ett universellt problem. Kan vi effektivisera ett kontor så finns det efterfrågan överallt. Därför har vi också satsat mycket på digital marknadsföring som når ut överallt.

– Vi har vårt starkaste fäste i Norden och Europa – men vi växer också i USA.

Läs också: Förlorade slaget mot Spotify – nu laddar Tidalgrundaren om med platsdata

Fakta

AWS Fargate och EC2 som molntjänster, levererar även on-premise med docker som bas

Microservice infrastruktur

MySQL med hjälp av AWS RDS

Tjänsterna kör bland annat Spring Boot, Laravel/Lumen, NodeJS+express

Realtidskommunikation via web sockets med Redis som broker

ELK stack för loggning

Atlassian som bas för stödverktyg som planering och versionshantering