Varje minut görs 3,8 miljoner sökningar på Google, men det är långtifrån alltid som algoritmerna bakom sökmotorn gör ett tillräckligt bra jobb.

Enligt Wall Street Journal har Google vid flera tillfällen på sistone tvingats ta hjälp av människor för att se till att inte olämplig information listas överst vid vissa sökningar. Till exempel får den som söker på ”självmord” numera upp information om vart man ska vända sig för att få hjälp snarare än instruktioner för hur man ska ta livet av sig.

Vidare leder sökningar på ”vaccin” inte längre till sajter som hävdar att vaccin orsakar autism, en konspirationsteori som bidragit till att många föräldrar inte skyddar sina barn mot livsfarliga sjukdomar.

Google har dessutom ändrat på reglerna för vilka sökord som föreslås i samband med sökningar på kändisar som Britney Spears, detta då algoritmerna fokuserar mer på skandaler än musik.

Det kan i sammanhanget påpekas att det finns kritik mot att Google låter människor bestämma över vilka sökresultat som visas, detta då det finns en risk att det i slutändan blir företagets anställda som avgör vad vi ska tänka och tycka i olika frågor.

Läs också:
It-branschen tar fram kod för ansvarsfull AI – ”viktigt med förtroende”
Googla som ett proffs – här är 14 knep som gör dig till en supersökare