En domstol i den amerikanska delstaten Indiana har fått ett ganska udda fall på sitt bord. Det hela började i juli 2018 när polisen i Warrick County placerade en gps-sändare på en bil som tillhör en misstänkt försäljare av metamfetamin. Till en början hade polisen full koll på alla körningar, men efter en vecka kom det inga fler signaler.

Polisen misstänkte att den misstänkte hade upptäckt gps-sändaren och avlägsnat den från bilen. För att få lov att genomsöka mannens hus krävdes emellertid att polisen klassade avlägsnandet av sändaren som stöld, annars hade man inte fått lov att genomföra en husrannsakan.

I samband med husrannsakan upptäcktes ett parti metamfetamin och gps-sändaren, varpå mannen åtalades för innehav av droger och stöld av polisens egendom.

Nu hävdar mannens advokat att det inte kan klassas som stöld att ta bort ett främmande föremål från sin bil, särskilt som det inte stod på gps-spåraren att den tillhörde polisen. Med andra ord var husrannsakan olaglig och därmed kan mannen inte heller dömas för innehav av droger, rapporterar Ars Technica.

Vilken sida som vinner målet återstår att se, detta då det fortfarande behandlas av domstolen i Indiana.

Läs också:
Polisens cert vilar aldrig – ”Vi ska bli bättre än FRA”
Amerikanska myndigheter stäms för ansiktsigenkänning