Ett digitalt fingeravtryck är ett sätt att spåra användare genom att samla in information om användarens dator och bygga en unik profil utifrån den informationen. Det som i allmänhet samlas in är exempelvis information om operativsystemet, webbläsare, skärmens upplösning, tidszon, språk och installerade tillägg i webbläsaren.

Mozilla kommer att automatiskt stoppa denna typ av spårning på alla sajter användaren besöker i den kommande version 72 av webbläsaren Firefox, detta som en del i Mozillas strategi att skydda sina användare från spårning, en strategi de kallar Enhanced Tracking Protection. Firefox 72 beräknas att släppas i januari nästa år, skriver Bleeping Computer.

Det är dock viktigt att komma ihåg att om man stoppar digitala fingeravtryck kan det få vissa sajter att fungera otillfredsställande eller kanske inte alls. Digitala fingeravtryck anses även vara ett bättre sätt att skapa unika profiler för spårning än personuppgifter eftersom digitala fingeravtryck, rätt använt, ger anonymiserade data.

Den som inte vill vänta på version 72 av Firefox kan slå på funktionen redan idag i inställningarna för Enhanced Tracking Protection.

  1. Klicka på Firefox-menyn och välj Options.
  2. Klicka på Privacy & Security.
  3. Ändra Enhanced Tracking Protection till Custom.
  4. Markera Fingerprinters.
  5. Stäng fliken för inställningar.

Läs också:
Mozilla bemöter kritiken om DNS-over-HTTPS i Firefox
Glöm Chrome! Så surfar du säkrare med Tor Browser