Imminent Monitor var ett trojannätverk, Remote Access Trojan, RAT, som varit aktivt och till försäljning på den svarta marknaden i sex år. Imminent Monitor skapades 2013 av en utvecklare av skadlig kod med pseudonymen Shockwave. Till en början var Imminent Monitor inte så framgångsrikt, men i takt med att rättsvårdande myndigheter har tagit ned andra nätverk har Imminent Monitor blivit allt mer populärt.

Liksom med de flesta ljusskygga RAT-nätverk har Imminent Monitor marknadsförts som ett smart verktyg för fjärradministration när ljuset är tänt, men på den svarta marknaden har det varit tämligen uppenbart vad Imminent Monitor egentligen är till för, skriver ZDNet.

Tillslag genomfördes i två steg

Enligt ett pressmeddelande från den europeiska polisorganisationen Europol genomfördes tillslaget mot Imminent Monitor i två steg. I juni i år slog polisen i Australien och Belgien till mot utvecklaren av Imminent Monitor och en av hens anställda och genomförde husrannsakningar.

Det andra steget hände tidigare i veckan då myndigheter i åtta länder stängde ned Imminent Monitors webbsajt, dess server-infrastruktur och grep utvecklaren och 13 av verktygets mest framträdande användare. Europol genomförde arresteringar i Australien, Colombia, Tjeckien, Nederländerna, Polen, Spanien, Sverige och i Storbritannien. Myndigheterna har även genomsökt 85 lokaler och beslagtagit 430 enheter som misstänks ha spridit den skadliga koden. Majoriteten av tillslagen och beslagen har skett i Storbritannien.

Läs också:
Trickbot sadlar om till nyckeltjuv för OpenSSH och OpenVPN
Forskare varnar – trojaner sprids via speciella zip-filer