Rust är ett programmeringsspråk som tagits fram av Mozilla och som bland annat har en mycket solid minneshantering. Språket gör att utvecklarna slipper tänka på minneshantering och därmed blir denna typ av buggar betydligt färre.

Microsoft har med gott resultat utvärderat Rust i jämförelse med C och C++ för lågnivåprogrammering för till exempel drivrutiner och andra operativsystemnära komponenter.

Ska göra Windows 10 säkrare

Microsoft kan inte slänga gammal kod som fortfarande används, men med Project Verona hoppas företaget kunna göra Windows 10 mer säkert.

Som alla användare av Windows vet, kommer Microsoft med nya säkerhetsuppdateringar den andra tisdagen varje månad. Microsoft har nyligen avslöjat att lejonparten av de buggar som patchas dessa patch-tisdagar har att göra med felaktig minneshantering, och det är där Microsofts variant av Rust ska komma in i bilden. Med Project Verona vill Microsoft stänga denna typ av buggar för gott.

Enligt ZDNet kommer Microsoft att släppa den öppna källkoden för Project Verona ”snart”. Att koden kommer att läggas upp på Microsoft-ägda Github är nog inte en alltför vild gissning.

Läs också:
Intresset för Python fortsätter öka – passerar Java på Github
Kod-gruva: Github-arkiv ska lagras i tusen år på Svalbard