Wireguard är en populär vpn-applikation på applikationsnivå som stöder flera operativsystem som Windows, Mac, Android, IOS och BSD. Den anses också snabbare än traditionella vpn-implementationer som OpenVPN och IPsec. Den lär också dra mindre batteri på mobilerna.

Nu är det klart att Wireguard kommer att byggas in i Linuxkärnan och alltså bli en naturlig del av operativsystemet. Det är David Miller, som ansvarar för att underhålla nätverksstacken i Linux, som lagt in Wireguards vpn i kodträdet för net-next-versionen av kärnan, skriver Ars Technica.

Net-next-versionen kommer att bli net-versionen vid nästa konsolidering av kodträdet, alltså den officiella versionen av kärnan som närmast kommer att släppas som 5.6 Release Candidate (RC) tidigt under 2020. Att Wireguard tas in i Linuxkärnan anses som ett stort fram framåt för de projekt som vill inkludera vpn-funktioner i sin produkt eller för organisationer som ställer krav på vpn-funktionalitet.

Normala användare av Linux får dock vänta till senare under 2020 innan det kommer en stabil lts-version (long term support) av 5.6-kärnan. Ubuntu brukar vara snabba på att plocka in nya versioner och Canonical, bolaget bakom Ubuntu, planerar att släppa nästa lts-version (20.04) i april nästa år, men det är långt ifrån säkert att Canonical hinner med. Mer sannolikt är att Wireguard kommer till Ubuntu i version 20.10. Red Hat med flera distributioner brukar dröja längre.

Läs också:
Sårbarhet kapar vpn-trafik i *nix-system
Nu kan du köra Kali Linux i ”undercover mode” – ser ut som Windows