En ny granskning gjord av Vice visar på att det idag är svårare än någonsin att hitta rätt drivrutiner till gammal hårdvara.

Anledningen bakom problemet spåras främst till två orsaker, varav båda handlar om att teknikindustrin rör sig snabbt framåt utan större intresse för vad som kommit tidigare.

Intel, elektronikföretaget främst känt för sina mikroprocessorer, är en av världens största leverantörer av drivrutiner, men har den senaste tiden valt att helt enkelt ta bort mängder av äldre hårdvaru-bios från sin sajt. Ett tilltag som kritiserats av användare och hårdvaru-samlare.

Intel själva säger att anledningen är att de följer industristandarden och att produkterna nått sin så kallade End of Life-status och inte längre fyller någon funktion. Ytterligare en anledning argumenterar Vice skulle vara att Intel också vill lämna det gamla bios-systemet, som idag inte används i någon större skala, bakom sig för att istället gå över till ersättaren Unified Extensible Firmware Interface som används av både PC och Mac.

Drivrutinskrisen blir inte heller bättre av att FTP, ett av internets första populära filöverföringsprotokoll, som länge var ett av de primära sätten att distrubera drivrutiner på, nu håller på att falla bort i och med att världens största webbläsare, Google Chrome, av säkerhetskäl vill lägga ner sitt stöd för FTP under 2020. Något som också kan göra att fler webbläsare väljer att göra likadant. 

Helt kört behöver det dock inte vara för fans av gammal hårdvara, enligt Vice, eftersom det fortfarande kommer finnas möjlighet att få tag i drivrutiner genom att gräva runt i tjänster som Internet Archives Wayback Machine. Frågan är dock hur länge det kommer dröja tills dess att det inte heller är en möjlighet.

Läs också: Så ska Microsoft ge bättre kontroll över drivrutinsuppdateringar