Det har gått sju månader sedan Microsoft skickade ut en uppdatering som åtgärdar den allvarliga sårbarheten i Remote Desktop Protocol (RDP) som kallas för Bluekeep (CVE-2019-0708), men fortfarande finns det mängder av datorer runt om i världen som inte har uppdaterats.

Enligt Bleeping Computer finns det i skrivande stund minst 45 000 sårbara system i USA, 20 000 i Sydkorea och 16 000 i Brasilien. Då bör det dessutom påpekas att dessa siffror inte omfattar datorer i lokala nätverk, så mörkertalet tros vara stort.

Är du osäker på om din dator är i farozonen eller ej kan vi tipsa om att det slovakiska säkerhetsföretaget Eset har släppt ett gratisverktyg som kan laddas ner härifrån. Om datorn är sårbar slussas du vidare till Microsofts webbplats där du kan ladda ner rätt uppdatering.

Det bör i sammanhanget påpekas att Bluekeep-buggen endast finns i datorer som kör Windows 7, Windows Server 2008 eller Windows Server 2008 R2, så om du kör Windows 10 är det ingen vits att du laddar ner Esets verktyg.

Läs också:
Bluekeep-buggen utnyttjas av hackare – uppdatera snarast
Bluekeep kraschar Windows-servrar – Metasploit patchar attacken