Tiobe Index har nu släppt sina januari 2021-siffror över de mest sökta programmeringsspråken och utser Python till det programmeringsspråk som ökade mest i popularitet under 2020. Detta är fjärde gången som Python vinner priset vilket är mer än något annat programmeringsspråk.

Under 2020 ökade Python med 2,01 procentenheter strax före C++ som satt på andraplatsen med 1,99 procentenheter. Andra språk som såg bra ökning under 2020 var C (1,66 procentenheter), Groovy (1,23 procentenheter) och R (1,10 procentenheter).

Mycket som talar för Python

Python startades som en konkurrent till Pearl för att skriva kod till systemadministration men har idag blivit favoritspråket inom områden som datavetenskap och maskininlärning. Python är utöver det populärt inom webbutveckling, back-end-programmering och växer även inom mobilapplikationer och inbäddade system. Tiobe spårar också språkets popularitet till att det är lätt att lära sig.

Efter 2020 sitter Python återigen på sin tredjeplats för populäraste programmeringsspråken med 11,72 procent. Java har i sin tur halkat ner på en andraplats med 11,72 procent medan C nu innehar förstaplatsen med 17,38 procent.

Läs också: Här är it och tech-jobben som betalar bäst - och sämst