Att leverantören av en mjukvaruprodukt tar fram uppdateringar och ger användarna och kunderna stöd är förstås viktigt, inte minst ur säkerhetssynvinkel. Men förr eller senare upphör stödet, oftast för att produkten blivit irrelevant eller för att leverantören inte har resurser att stödja en produkt hur långt bak i tiden som helst.

Att supporten upphör för mjukvaruprodukter gäller alla leverantörer, men det speciella med Microsoft är dels att installationsbasen är så enorm – Microsoft äger till stora delar fortfarande marknaden för operativsystem för skrivbordsdatorer, bärbara datorer och inte minst kontorsapplikationer, och dels för att det många gånger uppstår utmaningar för kunderna som gärna envisas med att vilja behålla äldre produkter eftersom det ofta står dem dyrt att uppgradera.

2020 framstår som ett år då många produkter från Microsoft går ur tiden. Windows 7, där supporten upphör den 14 januari, är förmodligen den mest omtalade produkten.

Henrik Byström
Henrik Byström.

– 2020 är ett viktigt år för våra kunder då en hel del produkter med stor användning når så kallad end of support. Det följer vår naturliga produktlivscykel som annonseras publikt. Exempelvis produkter som Windows 7, Office 2010 och Internet Explorer 10 påverkas och då kan det upplevas som många produkter samtidigt, men det följer som sagt normal produktlivscykel, säger Henrik Byström, affärsområdeschef för Modern Workplace och Microsoft 365 på Microsoft.

Produkter som påverkar flesta användare

– Windows 7, Office 2010 och Internet Explorer är nog de produkter som påverkar flest även om de flesta kunder redan har uppgraderat. För de kunder som ännu inte har uppgraderat så finns det mycket stöd att få genom Microsofts Fasttrack-tjänst, säger Henrik Byström.

Men även vissa versioner av Windows 10 kommer att upphöra att stödjas av Microsoft, vilket kan tyckas förvånande då Windows 10 i högsta grad är en aktiv produkt. Det gäller Windows 10 med så kallad Modern Lifecycle Policy för version 1709 (Enterprise, Education, IoT Enterprise) och version 1809 (Home, Pro, Pro for Workstation, IoT Core), där supporten upphör den 14 april.

Senare under året upphör supporten för Windows 10 version 1803 (Enterprise, Education, IoT Enterprise) där supporten upphör den 10 november och version 1903 (Enterprise, Home, Pro, Pro for Workstations, IoT Enterprise) för vilken supporten upphör den 8 december.

– Windows 10 är en kontinuerligt utvecklad tjänst där kunderna uppgraderar löpande i ett tätare flöde än tidigare med Windows 7 eller Windows XP. Windows 10 släpps med releaser två gånger per år med 18 månaders livscykel, där kunderna kontinuerligt får utökad funktionalitet och säkerhet. Även här kan kunderna få stöd via Microsofts Fasttrack-tjänst, säger Henrik Byström.

Stödet för Internet Explorer upphör den 31 januari, vilket kan ställa till det för vissa interna webbapplikationer. Många har standardiserat för Internet Explorer på den tiden det begav sig och även om webbläsaren kommer att fortsätta fungera kommer det inte att komma nya säkerhetsuppdateringar. Internet Explorer har idag en mycket liten marknadsandel generellt, men den kan som sagt fortfarande förekomma som standard inom vissa organisationer, och det är nog inte för mycket sagt att det är dags att gå över till den betydligt modernare webbläsaren Edge. Internet Explorer utan framtida säkerhetsuppdateringar bör undvikas, för att uttrycka det milt.

För utvecklare är det dags att se över användningen av Visual Studio Team Foundation Server 2010 och alla versioner av Visual Studio 2010 med Fixed Policy, men det är knappast en vild gissning att många utvecklare idag har gått över till den omåttligt populära utvecklingsmiljön Visual Studio Code. Supporten upphör den 14 juli.

Ingen support för Office 2010

Även serversidan (Fixed Policy) kommer att se upphörande support under året. Server 2008 och 2008 R2 (inklusive Hyper-V Server) är sedan länge på fallrepet och supporten gäller till den 14 januari, vilket även är det datum som gäller för Exchange Server 2010. Även för Server 2008 och 2008 R2 går det dock att köpa ett ESU-avtal. Den 13 oktober upphör supporten för Office 2010, Sharepoint Server 2010 och Project Server 2010.

Modern Lifecycle Policy finns även på serversidan där Azure Container Service och Windows Analytics upphör att få support den 31 januari och för Windows Server version 1809 (Datacenter Core, Standard Core) upphör supporten den 14 april. Windows Server version 1903 (Datacenter, Standard, IoT Enterprise) kommer att gå ur tiden den 8 december.

Att Microsoft sätter punkt för Azure Container Service kan möjligen tyckas märkligt med tanke på att containers är bland det hetaste som finns inom mjukvaruutveckling och applikationsdrift, men Microsoft väljer att fasa ut ACS till förmån för Azure Kubernetes Service som är mer modern och dessutom publicerad under öppen källkod.

Annica Wallenbro Stojcevski
Annica Wallenbro Stojcevski.

– Från och med den 31 januari i år når Azure Container Service så kallad end of support. Vi riktar istället kunder till Azure Kubernetes Service med förbättrad agilitet, pålitlighet och skalbarhet. AKS är en av de snabbaste växande tjänsterna i Azure som speglar marknadstrenden för containrar och är samtidigt bättre för kunderna eftersom den är helt open source, så många av innovationsprojekten görs publika, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef moln och företag på Microsoft.

Två administrationsverktyg berörs

Samtidigt som dessa serverprodukter upphör att stödjas kommer supporten för två administrationsverktyg att upphöra. Det gäller System Center Service Manager 2010, där supporten upphör den 8 september, och System Center Data Protection Manager 2010, där supporten upphör den 13 oktober.

Denna sammanställning gäller alltså endast de mest använda produkterna från Microsoft. Hela listan över produkter där supporten upphör under året som kommer innehåller totalt 101 produkter. Samtidigt som dessa produkter går ur tiden kommer totalt 40 produkter att gå över till så kallad Extended Support.

Detta innebär att produkterna kommer fortsatt, under minst fem år, att få kostnadsfria säkerhetsuppdateringar, men alla andra typer av uppdateringar och support kommer att börja kosta pengar. Vidare kommer Microsoft inte längre att ta emot nya förslag till designförändringar.

Exempel på produkter som går över i Extended Support är Cloud Platform System (14 april), Exchange Server 2010 (alla versioner), Exchange Server 2016 (Enterprise och Standard), Office 2016 (alla versioner), Skype for Business 2016, Visual Studio 2015 och Windows 10 Enterprise 2015 LTSB som alla går över till Extended Support den 13 oktober.

En komplett lista över alla Microsofts produkter där supporten upphör gälla under året, och alla de produkter som går över i Extended Support, finns här.

Läs också:
Microsofts vändning: röstningsmaskiner får gratis support för Windows 7
Microsoft bjuder på ett års Windows 7-support – men bara för premiumkunder med Windows 10