I onsdags publicerades ett öppet brev där 53 organisationer, däribland Electronic Frontier Foundation och norska Forbrukerrådet, uppmanar Googles vd Sundar Pichai att se över systemet med förinstallerade appar på enheter som kör Android.

Enligt det öppna brevet utgör apparna ett säkerhetshot, detta då 91 procent av dem inte finns tillgängliga på Google Play och därmed inte genomgår den sedvanliga säkerhetskontrollen. Dessutom kan de få tillgång till mikrofon, kamera och platsdata utan att användarna tillfrågas.

De som står bakom det öppna brevet vill att det ska bli möjligt för oss användare att avinstallera apparna i fråga och sätta stopp för eventuella bakgrundsprocesser. Dessutom bör det införas någon form av säkerhetskontroll och ges möjlighet att uppdatera apparna för att få bukt med buggar och sårbarheter.

I sammanhanget kan nämnas att det under torsdagen kom rapporter om att det har sålts mobiltelefoner i USA som innehåller skadeprogram som inte går att ta bort. Enligt Zdnet handlar det om modeller som erbjuds till låginkomsttagare via ett statsfinansierat program.

Läs också:
Google har tagit bort över 1 700 appar med skadlig Joker-mjukvara
Google betalar över 14 miljoner för Androidbugg