Fintechbolaget Square, grundat av Twittergrundaren Jack Dorsey, och med fokus på digitala betalningar och transaktioner, har erhållit ett patent från det amerikanska patentverket.

Patentet gäller ett betalningsnätverk som ska kunna förmedla betalningar mellan aktörer som skickar och tar emot olika valutor, även transaktioner som involverar både traditionella fiat-valutor och kryptovalutor. Om till exempel en köpare vill betala för en vara med en kryptovaluta, så kan handlaren praktiskt taget omedelbart ta emot betalningen i en traditionell valuta. Bägge parter kan fritt välja vilken valuta de vill använda, och nätverket i sig ser till att växla mellan valutorna. Tekniken borde även främja anonymitet då köparen kan välja en anonymiserad valuta.

Problem med att transaktioner tar lång tid

Tekniken är tänkt att råda bot på ett av de grundläggande utmaningarna med kryptovalutor som betalningsmedel, och som medför att de flesta handlare skyr de nya valutorna, nämligen att transaktionerna kan ta mycket lång tid (i vart fall gäller det bitcoin) och under tiden kan valutans värde variera i hög grad, så kallad volatilitet. Patentansökan föreslår även att fler typer av tillgångar, som värdepapper, derivat och lån, kan tillföras nätverket i framtiden, skriver Coindesk.

Square integrerade bitcoin i sin tjänst 2018, och Jack Dorsey har många gånger uttryckt sin tro på bitcoin som internets egen inbyggda valuta. Dorsey är även aktiv i utvecklingen av ekonomierna i fattiga länder genom stöd till olika projekt och startups, och menar att tekniken med blockkedjor och kryptovalutor kommer att revolutionerna marknaderna och ekonomierna i dessa länder, från vilka stora delar av folken i dessa länder är exkluderade.

Square har även släppt ett utvecklingskit som ger utvecklare av digitala plånböcker och appar verktyg att bygga lösningar ovanpå bitcoinprotokollet.

Läs också:
Verifiera betalningar? Då är det mobilt bank-id som gäller för svenskarna
Venezuela: flygbolag måste betala med kryptovalutan Petro för att köpa bränsle