Enligt säkerhetsforskare på Check Point Research tycks någon ha hackat Phorpiex, ett botnät som ställt till med en hel del skada under det senaste årtiondet.

De senaste dagarna har det nämligen dykt upp en dialogruta med texten ”Please install AntiVirus Software and update your computer” på infekterade datorer. Samtidigt har den skadliga koden raderats i bakgrunden, rapporterar Zdnet.

I skrivande stund finns det flera olika teorier om vad som har hänt. Dels kan det röra sig om ett rivaliserande gäng hackare som vill hämnas, dels kan det röra sig om en aktion från en polismyndighet eller en okänd säkerhetsforskare som tagit saken i egna händer.

En annan teori är att skaparna helt enkelt har bestämt sig för att lägga ner botnätet, men det ses som den minst troliga förklaringen. Enligt en rapport från oktober drar nämligen Phorpiex in massor med pengar, inte minst från utpressningsmejl som skickas till påstådda porrsurfare.

För två år sedan lyckades säkerhetsforskare komma åt en lista som visar att minst 43,5 miljoner användare drabbats av Phorpiex. Med andra ord finns det många som lär fira att botnätet nu är historia.