På sistone har VR-verktygen blivit allt mer avancerade och numera används tekniken till mer än bara för spel och underhållning.

Till exempel använder sig Nasa av VR för att utforska stjärnornas positioner och rörelser, något som är till stor nytta för astronomer och andra som är intresserade av rymden.

– Jag har inte möjlighet att bygga ett planetarium i mitt kontor, men jag kan sätta på mig ett headset och vips så är jag där, säger astronomen Marc Kuchner i en kommentar på Nasas webbplats.

Programmet som används är Point Clouds VR och det kan laddas ner utan kostnad från kodhotellet Github. Mjukvaran är kompatibel med HTC Vive, HTC Vive Pro och Oculus Rift och gör det möjligt för vem som helst att utforska drygt fyra miljoner stjärnor i Vintergatan.

Marc Kuchner och Susan Higashio är nu i full färd med att skriva en vetenskaplig avhandling som redogör för hur VR-mjukvara kan hjälpa oss att förstå hur galaxerna är uppbyggda. Om allt går enligt planerna kommer den att vara klar i början av nästa år.