Forskare på israeliska Ben-Gurions universitet i Negev redogör i uppsatsen Brightness: Leaking Sensitive Data from Air-Gapped Workstations via Screen Brightness för en ny metod som gör det möjligt att i smyg kopiera filer från datorer som inte är uppkopplade mot internet.

För att det hela ska fungera krävs att man först lyckas infektera datorn med skadlig kod, vilket till exempel kan ske med hjälp av ett usb-minne. Koden letar sedan reda på filen som ska stjälas och därefter ändras ljusstyrkan på skärmen uppåt eller nedåt för att simulera nollorna och ettorna i filen. Om skärmen filmas av en säkerhetskamera räcker det sedan med att få tag på videon och omvandla nollorna och ettorna till den ursprungliga filen igen, rapporterar Zdnet.

I klippet nedan ser vi hur det hela fungerar:

Metoden kallas för Brightness och fungerar allra bäst genom att modifiera de röda pixlarna med tre procent. Det är en såpass liten förändring att våra ögon inte kan uppfatta den, men via en kamera blir det möjligt att upptäcka skillnaden. Metoden lämpar sig bäst för mindre filer som säkerhetsnycklar, detta då överföringshastigheten ligger på 5–10 bitar per sekund.

Läs även: 
Bugg i Ciscos Webex – vem som helst kunde ansluta till videosamtal