Många webbläsartillägg är skadliga eller integritetskränkande. Google har tagit bort över 500 tillägg som installerats av 1,7 miljoner användare efter att säkerhetsforskaren Jamila Kaya på Cisco-ägda Duo Security analyserat och hittat 71 av dessa tillägg. Tilläggen fanns för webbläsaren Chrome i Googles Chrome Web Store.

Efter att Jamila Kaya tillsammans med kollegan Jacob Rickerd rapporterat sina fynd hittade Google själva ytterligare 430 skadliga tillägg. Säkerhetsforskarna hittade tilläggen med hjälp av verktyget CRXcavator som utvecklats av Duo Security.

Dessa tillägg fungerade så att de skrapade värddatorn på allsköns personuppgifter från webbläsaren och skickade dessa till ett snårigt nätverk av annonsnätverk genom kontrollservrar. De utgavs sig också för att utföra andra funktioner än de verkligen gjorde, och de dolde de egentliga funktioner för användaren, skriver Ars Technica.

De som har installerat någon av dessa tillägg kommer nu få se en varningsruta i Chrome, och deras funktioner är blockerade. Givetvis rekommenderas att tilläggen avinstalleras från Chrome. Praktiskt taget ingen av dessa tillägg har betygsatts av användare, vilket är en god indikator om att de är misstänkta.

Läs också:
Microsoft ska blockera nedladdningar av skräpprogram i Edge
Google stoppar tredjeparts-kakor i Chrome – inom två år