Storbritanniens vädertjänst, Met Office, har nu shoppat rejält och införskaffat världens kraftfullaste superdator för väder- och klimatberäkningar, rapporterar Engadget.

Priset för datorn ska ha varit 1,2 miljarder pund, motsvarande ungefär 15,2 miljarder kronor, vilket även inkluderar driftkostnader för tio år framöver. 

Enligt Met Office kan datorn skapa en digital kopia av atmosfären komplett med data om lufttemperaturer, lufttryck, vindhastigheter med mera, vilka kan användas för en rad olika saker.

Datorn kommer användas för att genomföra mer detaljerade väderrapporter som även kan göras regionalt för ett område med en diameter på enbart 1000 meter. Runt flygplatser kan området till och med ha en diameter på bara 300 meter. Detta kan jämföras med Met Offices tidigare dator som kan avläsa områden som minst har en diameter på 10 km.

Bättre väderrapporter av det här slaget innebär också bättre data som kan användas för saker som att balansera samhällets energiförbrukning, till att förebygga översvämningar och motarbeta klimatförändringar.

Den första delinstallationen av Met Offices superdator kommer börja användas under 2022 och därefter uppgraderas 2027. Superdatorn kommer även användas av universitet för forskning inom medicin, artificiell intelligens med mera.

Exakt vilken superdator The Met kommer köpa är däremot fortfarande okänt.

Läs också: Nu finns usb-laddare som är mer avancerade än Apollo 11:s dator